Een beginnersgids voor het maken van Griekse recepten in je eigen keuken

Grieks eten is een verbazingwekkende combinatie van smaken die ons terug kan brengen naar onze roots of ons mee kan nemen naar het ultieme vakantiegevoel. Van klassieke gerechten zoals moussaka en spanakopita, tot de iconische pita gyros en baklava, er is voor iedereen wel wat lekkers te vinden in de Griekse keuken. In dit artikel geef ik een beginnersgids om zelf thuis heerlijke Griekse recepten te maken.

Griekse salade

Een echt hoofdbestanddeel van de Griekse keuken, is de Griekse salade en wordt vaak geserveerd als voorgerecht of bijgerecht. Het is een combinatie van verse tomaten, komkommers, uien, fetakaas en olijven, gemengd met een lichte olijfolie-vinaigrette. Om het je gemakkelijker te maken in de keuken, kun je beginnen met het kopen van groenten bij jouw plaatselijke supermarkt. Snijd de rode ui in dunne plakjes en doe ze in een kom, samen met wat komkommer en tomaten in blokjes. Strooi er wat verkruimelde feta overheen en voeg wat ontpitte Kalamata-olijven toe voor een zoute kick. Voor de dressing meng je 1/2 kopje extra vergine olijfolie, 2 eetlepels rode wijnazijn en de salade is klaar.

Moussaka

Moussaka is waarschijnlijk één van de bekendste Griekse gerechten ter wereld. Het bestaat uit laagjes aubergine of aardappelen gekookt in een tomatensaus met daarop gemalen rund- of lamsvlees. Begin met voorgekookte ingrediënten uit de winkel, zoals tomatensaus en bereide aubergineplakken. Verwarm de oven voor op 180 graden voordat je de ingrediënten in een ovenschaal legt. Begin met aubergineplakken, gevolgd door een laag tomatensaus en vervolgens gemalen rund- of lamsvlees en herhaal deze lagen nog twee keer tot alle ingrediënten op zijn. Maak de moussaka af met een laagje bechamelsaus en bak hem 40 minuten in de oven tot de moussaka goudbruin is.

Baklava

Dit klassieke dessert maakt elk etentje compleet. Baklava wordt gemaakt van filodeeg met daarop gehakte noten (meestal walnoten of pistachenoten), gezoet met honingsiroop of suikersiroop en vervolgens gebakken tot de bovenkant knapperig en goudbruin is. Om thuis tijd te besparen raden wij aan om bij jouw plaatselijke kruidenier voorgemaakte filovellen te kopen, die je gemakkelijk achter elkaar kunt leggen in een ovenvaste schaal, gevuld met gesmolten botersnippers tussen elk vel voor extra smaak en textuur. Zodra alle vellen zijn gelegd, strooit je er wat gehakte noten overheen voordat je de bereide honingsiroop erover giet en bak je ze in de voorverwarmde oven.
Bron: griekipedia.nl